İstanbul Fethi Hakkında Bilgi

İstanbul Nasıl Fethedildi?

 
Fatih Sultan Mehmed padişah olduktan sonra yaptığı ilk iş olarak, devamlı ayaklanma çıkaran isyancıların üzerine yürümüş ve onları fetih girişimleri sırasında ayak bağı olmamaları için etkisiz hale getirmiştir. Bu aksiyon alma fethin bir ön hazırlığı kabul edilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

II. Mehmed veya sık kullanılan unvanıyla Fatih Sultan Mehmed, (Osmanlı Türkçesi: محمد الثانى Mehmed-i sānī, Lakabı el-Fatih (الفاتح) ) (d. 30 Mart 14321 – ö. 3 Mayıs 14812) 7. Osmanlı padişahıdır. Sultan Mehmed, Sultan II. Murad ve Hüma Hatun'un oğludur.


Karamanoğlu Beyliğine karşı sefere çıktı.

Karamanoğlu Beyliği 13. yüzyılda kurulmuş büyük ve çevresine tam hakimiyet kurmuş güçlü bir beylik olup, Konya ve civarına merkezini yerleştirmişti. 1487 senesine kadar devam eden büyük Türk beyliğine verilen isim. Karaman aşireti, Oğuzlar'ın Avşar boyuna mensuptur. Türkiye Selçuklu sultanı Birinci Alaeddin Keykubad (1219-1237), Türkmen aşiretlerini Bizans ve Kilikya hudutlarına yerleştirmişti. Bu sırada, 1228 senesinde Kilikya, Ermenilerden alınınca, Ermenek taraflarına da Karaman aşireti yerleştirildi.

Karamanoğlu İbrahim Bey Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'ten bağışlanmasını diledi. Fatih İstanbul'un fethini düşündüğü için daha fazla sorun ve isyanla uğraşmamak adına onu bağışladı. Fatih Sultan Mehmed, büyük gayesini gerçekleştirmek için her şeyi göze almış görünüyordu. Bu yüzden Anadolu tarafından gelebilecek herhangi bir rahatsız edici durumla karşılaşmak istemiyordu. 

Karamanoğlu İbrahim Bey, Karamanoğulları Beyliği hükümdarı. Dedesi Alaeddin Bey, babası Mehmed Bey'dir. Babasına karşı gelerek onun zamanında hükümdarlığa geçtiyse de, kısa süre sonra babası idareyi tekrar ele aldı. Mehmed Bey'in ölümünden sonra Karaman Beyi oldu.

İstanbul'un Fethinin Sonuçları:

1. Osmanlı, Avrupa'ya üstünlüğünü kabul ettirdi.
2. Doğu Roma imparatorluğu sona erdi.
3. Osmanlı'nın başkendi Edirne'den İstanbul'a taşındı.
4. Osmanlı ordularının doğu ve batı kontrolleri güçlendi.
5. İkinci Mehmet'e fatih ünvanı verildi.
6. Osmanlı topraklarında coğrafi birlik sağlandı.
7. Osmanlı Devletinin kuruluş devri sona erdi, yükselme devri başladı.
8. Osmanlı Devleti, müslümanlar tarafından saygın bir devlet haline geldi.
9.  Osmanlı'nın ticaret yollarını ele geçirmesi coğrafi keşiflerin başlamasına sebep oldu.
10. Feodalite yıkıldı, krallıklar güçlendi.
11. Ortodoks kilisesinin yönetiminde Osmanlı söz sahibi olmaya başladı.




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski