Dünya'daki Basınç Kuşakları

Basınç Kuşakları 
Dünya'da iklimlerin oluşmasını, farklı bölgelerde farklı yağışların görülmesini, farklı bitki örtülerinin görülmesini sağlayan en önemli faktörlerin başında basınç kuşakları gelmektedir. Basınç kuşakları dünyanın eğimi, açısı, hareketi, ve buna benzer özelliklerine göre çeşitli bölgelerde oluşur ve oldukça geniş alanları etkisi altına alır.

Dinamik Yüksek Basınç Kuşağı (Subtropikal Basınç Kuşağı)

Dünya’nın ekseni çevresindeki dönüşünün rüzgarlar üzerinde oluşturduğu sapma etkisiyle 30° enlemleri çevresinde oluşan basınç kuşağıdır. Bu kuşak Kuzey Yarım Küre’de yaz aylarında kuzeye, kış aylarında güneye kayar.  Alçalıcı hava hareketlerine bağlı olarak havanın ısınması ve nem miktarının düşmesi nedeniyle 30° enlemleri çevresinde çöller oluşur.

Dinamik Alçak Basınç Kuşağı (Subpolar Basınç Kuşağı)

60° enlemlerinde kutup rüzgarları ve batı rüzgarlarının karşılaşması ile oluşur. Sıcaklık düşük olduğu için soğuk çekirdekli siklon da denir.

Kışın kara ve denizlerin farklı ısınmaları aynı enlem üzerinde farklı basınç koşullarının görülmesini sağlar. Bu nedenle kışın karalar üzerinde yüksek basınç oluşması bu basınç kuşağını kesintiye uğratır.

Termik Alçak Basınç Kuşağı (Tropikal Basınç Kuşağı)

Bu basınç kuşağı özellikle Ekvator ve çevresinde sıcaklığa bağlı olarak oluşmuştur. Etksisi sadece ekvatoral bölge ile kalmaz kutuplara kadar gerçekleşen bütün hava olaylarında etkisini göstermektedir.

Bu alçak basın kuşağından doğan etkiye sıcaklığı  çok yüksek bazı akademik çevrelerce olduğu için sıcak çekirdekli siklon ismi de verilmiştir.

Termik Yüksek Basınç Kuşağı (Polar Basınç Kuşağı)

Kutuplar çevresinde düşük sıcaklık nedeniyle oluşan, yüksek basınç alanıdır.

 
UYARI : Basınç kuşakları, Kuzey Yarım Küre’de karalar üzerinde kesintiye uğrar. Güney Yarım Küre’de ise karaların oranı çok az olduğundan basınç kuşakları daha düzenli ve süreklidir.

Termik Alçak Basınç Kuşağı (Tropikal Basınç Kuşağı) II

Ekvator ve çevresinde sıcaklığa bağlı olarak oluşmuştur. Etksisi sadece ekvatoral bölge ile kalmaz kutuplara kadar gerçekleşen bütün hava olaylarında etkisini göstermektedir.

Bu alçak basın kuşağından doğan etkiye sıcaklığı  çok yüksek bazı akademik çevrelerce olduğu için sıcak çekirdekli siklon ismi de verilmiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski