İç Anadolu Bölgesi Hakkında Bilgiler

İç Anadolu Bölgesi


Bölgenin konumu:

Yurdumuzun en büyük bölgelerinden biri olan İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında bulunur.Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Bu konumu sebe­biyle bu bölgeye Orta Anadolu da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin toplam yüz ölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini bir alanını alır. Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda vatanımız için tahıl ambarı olarak da bilinen bir bölgedir.
 

İç Anadolu bölgesinde hangi iller var?

Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Çorum'un Sungurlu ilçesi

 İç Anadoluda Yerşekilleri

Bu bölge yerşekilleri itibariyle sade bir görünüme sahiptir. Geniş düzlükler daha çok bölgenin ortasında yer alırken dağlar kenarlarda uzanır.

İç Anadolu bölgesi bölümleri:

Konya Bölümü
Yukarıs Sakarya Bölümü
Orta Kızılırmak Bölümü
Yukarı Kızılırmak Bölümü

Yerşekillerinin oluşumu Nasıl olmuştur?

Volkanik dağların oluşumu:
3. Zamanda İç Anadolu. nun bulunduğu yerde eski denizin. The-Tis denizi. büyük bir adası vardır. Alp orojenezi sırasındaki yan basınçla deniz tabanındaki çamurlar kıvrılırken bu ada yan basınçların etkisiyle kırıldı. İşte bu kırıklarda yerkabuğunun. sial tabakasının) sima üzerindeki basıncı azalınca sima üzerindeki mağma bu kırıklardan yer yüzüne çıkarak volkan dağlarını oluşturdu. Volkanlardan çnce volkan külleri çıkarak etrafa yayıldı. Küllerin üzerine daha sonra, volkan bacasında soğuyan lavların oluşturduğu taşlar gaz basıncıyla fırlayarak düştü. Bu taşlara "Volkan Bombası" denir. Daha sonra da etrafa lav akıntısı yayıldı; yeterli basınç sağlandıktan sonra volkanlar faaliyetlerini durdurdu.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Balkan Yarımadası ile Anadolu arasında köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı söylenebilir. Yaklaşık 67.000 km2 lik bir yüzölçüme sahip olup Türkiye'nin %8,5'una karşı gelir.

İç Anadolu Bölgesi sade bir şekle sahiptir diyebiliriz. Fazla çeşitlilik bulunmaz. Engebeli arazileri azdır. Bu yüzden de kara ve demiryolu ulaşımı için çok uygundur. 
Bölgenin güney tarafında bulunan dağlar volkanik özellikler gösterir. Bu volkanik dağların başlıcaları şunlardır:
Hasandağı, Karacadağ, Karadağ, Erciyes Dağı ve Melendiz Dağları'dır. Bölgedeki kıvrım dağları ise doğuda geniş bir alan kaplar. En önemlileri, Ak dağlar, Hınzır Dağı, Tecer Dağı ve Yıldız Dağları'dır.

Bu bölge platolar açısından da zengindir. Cihanbeyli ve Haymana platoları batıda, Obruk güneyde, Bozok doğuda olmak üzere platolara sahiptr. Ayrıca Ege bölgesine sınır yerlerde de Uzunyayla gibi platolar bulunmaktadır. Bunların yanında Türkiyenin en büyük kapalı havzası olan Tuz Gölü de bu bölgenin özelliklerindendir.
 
Bölge oldukça geniş ovalara sahiptir. Bunların en bilineni Konya ovasıdır. Konya ovasının eski bir göl tabanı olduğu kabul edilmektedir. Diğer bir geniş ova ise Tuz Gölünün güneyinde yer alan Aksaray Ovasıdır. Bunların yanında Yukarı Sakarya Ovası de oldukça geniş bir alanı ihtiva etmektedir. Daha küçük ovalar olarak da Eskişehir, Kayseri, Ankara ve Develi ovaları sayılabilir.

Platolar en fazla bu bölgemizde yer alır. Batıda Haymana ve Cihanbeyli, güneyde Obruk, doğu­da da Bozok (Kızılırmak) plâtolarıyla, Ege Bölgesi sınırı boyunca Yazılıkaya (Bayat) ve Doğu Anado­lu Bölgesi sınırı boyunca da Uzunyayla gibi platolara sahiptir. Tuz Gölü çevresi Türkiye'nin en büyük kapalı havzasıdır.

Bu bölgenin Orta Kızılırmak bölümü  oldukça geniş çaplıdır. Bu bölgede bulunan dağların hemen hemen hepsi sönmüş yanar dağlardır. İklim olarak kışın yağışlı yazın ise sıcaktır. Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkırdır. Bölgede en çok buğday, arpa ve şeker pancarı ekimi yapılmaktadır.

Sanayi bakımından en meşhur yerlerinden biri Kırıkkale'de Orta Doğu Petrol Rafinerisidir.


 
 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski