Hücrenin Yapısı ve İşlevleri

Hücrenin Yapısı ve Görevleri

1.  Hücre Canlılığın başlangıcıdır.

Hücre canlılığın yapı taşıdır. Hücre, aynı zamanda başlı başına bir canlı sayılmaktadır. Zira bir hücre kendi içindeki organelleri sayesinde kompleks bir yapıya sahiptir ve sahip olduğu bu yapıyla bağımsız bir hareket, beslenme gibi canlılık özellikleri göstermektedir.

1- Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir :

Çevremizdeki gördümüzü bütün varlıklar canlı ve cansız varlıklar olarak iki grupta toplanırlar.
Cansız varlıklar katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşur.
Canlı varlıklar insanlar, hayvanlar ve bitkilerden oluşur. 
Canlı varlıkların tamamında görülen özelliklere canlıların ortak özellikleri denir. Bütün canlılarda görülmeyen özellikler ise ortak değildir. (Fotosentez yapma, yer değiştirme, iskelete sahip olma…).

Canlıların Ortak Özellikleri Şunlardır ;

1- Çoğalma yani üreme. Canlılığın belirtilerinden en önemlisi o canlının türünü devam ettirebilme özelliğine ve isteğine sahip olmasıdır.
2- Beslenme. Canlılar sahip oldukları özellikleri devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu enerjinin önemli bir kısmını beslenerek elde etmek durumundadırlar.
3- Büyüme ve gelişme. Her canlının kendini gerçekleştirmek için yaşamak zorunda olduğu süreçler vardır. Canlılar az gelişmişlikten gelişmeye yani yetkinlik kazanmış hali olan olgunluk çağına ulaşır.
4- İrkilme yani tepki verme. Canlılar sahip oldukları duyu organları sayesinde dış ortamdan kendilerine gelen uyaranlar karşısında tepki verirler. Buna irkilme veya tepki verme özelliği denir.
5- Solunum yapma. Canlılar oksijen ve karbon dioksit alışverişi yaparlar.
6- Boşaltım yapma. Canlılar almış oldukları besinlerden elde ettikleri enerjinin ardından bu besinlerin işe yaramayan kısımlarını dış ortama bırakırlar.
7- Hücrelerden oluşma. Hücre, her canlının yapı taşıdır. Hücre veya hücrelerden oluşmayan virüs gibi yapıların canlılıkları tartışmalıdır.
8- Hareket etme. Canlılar, kendilerinin ilgisini çeken yöne eğimlidirler ve bulundukları ortamdan bu ortama doğru hareket ederler.
 
Ödevin tamamını indirmek için tıklayınız: İNDİR

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski