Marmara Bölgesi Hakkında Bilgiler

MARMARA BOLGESİ

Marmara bölgesi, Anadolu ile balkanlar arasında bir geçiş bölgesinde bulunur. İki kıtayı birbirine bağlar. Yaklaşık olarak 67 bin km2 yüzölçümüne sahiptir. Bu büyüklük tüm Türkiye'nin yüzde 8,5'ine tekabül etmektedir. Adını içinde bulunan ve Ege Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir iç deniz olan Marmara Denizi'nden almaktadır. 
Marmara Bölgesinde bulunan iller şunlardır:
Kocaeli, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Sakarya, Yalova, Düzce, İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale.

Bölgede yer şekillerinin ana yapısını alçak plâtolar ve çöküntü ovalar› oluşturur. Bölgenin ortalama yükseltisi az, yer şekilleri sadedir.

Marmara bölgesinde yaşayan insanların en önemli geçim kaynakları, ticaret, sanayi, turizm ve tarımdır. Türkiye'nin sanayi bakımından en gelişmiş bölgesidir. Özellikle İstanbul - Kocaeli hattında yoğunlaşan sanayi, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. 

Tarım bakımından bölgeyi incelemek gerekirse, tarım alanlarında en çok buğday ekimi göze çarpmaktadır. Buğdaydan sonra şekerpancarı, ayçiçeği ve mısır ekimi yoğun olarak yapılmaktadır. Mısır ekiminde Karadeniz bölgesinden sonra ikinci sıradadır. Yine Ege bölgesinden sonra zeytin ekiminin en çok olduğu bölgedir. Bölgede bağcılık ve üzümcülük de önemli gelir kaynaklarındandır.

Tuizm bakımından dünyanın en güzel manzaralarına, en eski medeniyetlerine, en güzel ve değerli tarihi eserlere sahiptir. Osmanlı ve Bizans eserlerinin ağırlıkta olduğu bir tarihi turizmine ev sahipliği yapmaktadır. Yine İstanbul  ve Çanakkale boğazları ve güzellikleri de insanların bu bölgeye çekmektedir. Kavimler göçünün önemli duraklarından biridir. Truva ve Çanakkale savaşlarına ev sahipliği yapmış bir bölgedir.
Ortalama yükselti olarak Türkiye'nin en aşağı bölgesidir. Bölgenin en yüksek yerleri Güney tarafta Samanlı Dağları, Trakya'da Yıldız Dağları ve Güneyde Uludağ oluşturmaktadır. Uludağ aynı zamanda 2543 metre yüksekliği ile bölgenin en yüksek yerini oluşturmaktadır. Marmara bölgesindeki en önemli düz alanlar ise Trakya tarafındaki Ergene havzası, Anadolu yakasında yer alan Sakarya ve Bursa ovaları ile daha güneyde yer alan geniş plato düzlükleridir.


Sanayinin en gelişmiş olduğu bölgemizdir. Nufüs yoğunluğu oldukça fazladır. günümüzde halen göç almaya devam etmektedir.

Erdek, Bandırma, Gemlik ve Kocaeli tarafları denize girintili çıkıntılıdır. Buna rağmen yer şekilleri ulaşımı çok fazla engellemediği için rahat bir ulaşım ağı kurulmuştur. Bölgedeki trafik sorunu, yer şekillerinden değil, Türkiye'nin nüfus olarak en kalabalık bölgesi olmasından ileri gelmektedir.

Marmara denizinde 21 tane ada bulunmaktadır ve bu adaların önemli bir kısmında insan yerleşimi vardır. Bu adaların en çok bilinenleri:
Gökçeada, Bozcaada, İmralı adası, Marmara adası, Avşa adası, Ekinlik adası, Eşek adası, Mamaliada, Paşalimanı adası, Kuş adası, Yerada'dır.

Marmara Denizi Dağları: Biga, Kapıdağ Samanlıdağ, Domaniç Dağı, Koru dağ, Armutçuk Dağı, Kaz dağı, Işıklar Dağı, Elmacık dağı ve Bursa'da bulunan Uludağ önemli dağlarıdır.

Marmara Bölgesinin iklim ve bitki örtüsü:
Bölge yıllık ortalama 600 - 700 mm yağış almaktadır. Yıllık ortalama sıcaklı ise 15-16 derecedir.
Marmara, tek bir iklime sahip olmayan bir bölgedir. Bölgenin arazi yapısına göre farklı bitki örtülerine sahiptir. Ağırlıklı olarak Karadeniz iklimi, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçişli özellikler gösterir. En çok yağış Aralık, ocak ve şubat aylarında en az yağış ise Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında görülmektedir.




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski