Dört Halife Devri Genel Özellikleri


Dört Halife Devri Özet Açıklamalar

Peygamberin 632 yılında vefatının ardından islam Devleti'nin yöneticisi olarak sırayla  Hz. Ebubekir Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali olmuştur. Halifeler bu belirtilen dört dönemde seçimle belirlendiği için Dört Halife Devrine aynı zamanda Cumhuriyet Dönemi de denmiştir.
1. Halife: HZ.Ebubekir Dönemi
Hz. Muhammet vefatından önce  kendisinden sonra yerine kimin geçeceğini belirtmemişti. Onun ölümünden sonra ortaya çıkan tartışmalarda Hz. Ebubekir herkesin isteği ile halife seçilmiştir. Bu arada Hz. Muhammed'in ölümünden sonra İslam dünyasında bazı yerlerde farklı sebeplerden kaynaklanan iç karışıklıklar yaşanmaya başladı
Bunlar
Arabistan'ın bazı yerlerinde dinden dönme olayları
Kimi yalancı peygamberlerin ortaya çıkması
İslamiyet'i yeni kabul eden Yemen ve Umman gibi yerlerde kabilelerin zekat vermek istememesi
z. Ebubekir Halid Bin Velid komutasındaki islam Ordularını Yemen'e göndererek yalancı peygamberleri ortadan kaldırdı ve sarsılan İslam birliğini yeniden sağlamış oldu. Zekat vermek istemeyenlerin isyanlarını bastırarak onları cezalandırdı.
Hz. Ebubekir halife olduğu sırada Sasani devleti çöküş içindeydi. Hz. Ebubekir sasanilerin egemenliğindeki Irağa ordular gönderdi. Bu orduların başarıları sonucu Hire beyliği Osmanlı Devletine bağlandı.
İslamiyeti Arabistan dışına da yaymayı amaçlayan Hz. Ebubekir Bizans egemenliğindeki Suriye'ye ordular gönderdi. Yermük'te Bizans ile yapılan savaşı müslümanlar kazandı ve böylece Suriye'nin kapıları Müslümanlara açılmış oldu.
Hz. Ebubekir döneminin önemli olaylarından biri Kur'an-ı Kerim'in toplanarak kitap haline getirilmesidir.
Hz Ebubekir 634 yılında hastalandı ve namaz kıldırma görevini Hz. Osman'a verdi. Aynı yıl 63 yaşında vefat etti.

Hz. Ebubekir'in vefatından sonra halifeliği Hz. Ömer geçti. 

Hz. Ömer, 634’ten 644’e yaklaşık 10 yıl boyunca halifelik yapmıştır.

Onun döneminde yaşanan en önemli gelişme, İslam Devleti’nin sınırlarını önemli ölçüde genişletmesidir. Bu dönemde Ortadoğu’nun büyük bölümü, Mısır, Suriye ve Kuzey Afrika hakimiyet altına alınmıştır. 

Ayrıca Hz. Muhammed’in Medine’ye hicretini başlangıç olarak kabul eden Hicri Takvim (diğer adıyla Kameri Takvim) de ilk olarak Hz. Ömer döneminde kullanılmaya başlanmıştır. 

Hz. Ömer, 1 Kasım 644’te uğradığı bir suikast sonucu öldürülmüştür. 

Hz. Ömer'den sonra halifeliğe Hz. Osman seçilmiştir. 

Dört büyük halifeden üçüncüsü kabul edilen Hz. Osman 644’ten 652’ye yaklaşık 12 sene halifelik yapmıştır. Dolayısıyla dört büyük halife arasında en uzun süre halifelik yapan kişi olarak göze çarpmaktadır.

Hz. Osman peygamber efendimizin iki farklı kızıyla evlenmek suretiyle iki kere damadı olma şerefine kavuşmuştur. Bu yüzden kendisine iki nur sahibi anlamına gelen "zinnureyn" lakabı da verilmiştir. Onun önce Rukiye isimli kızıyla evlenmiş, onun ölmesinin ardından Ümmü Gülsüm isimli kızıyla evlenmiştir.

Hz. Ali, Peygamber Efendimizin ölümünden sonra Hz. Osman'ın ardından halife olmuştur. İslam topraklarını genişletip, Peygamber Efendimizin yaydığı İslam'ı ve emanetlerini koruyup gözetti. Bir kesim Hz. Ali'nin halifeliğini kabul etmek istemedi ve sürekli baskılar yapmaya çalışmışlardır. Bunun yanında Hakem olayı ile Sıffın Savaşına da tanıklık etmiştir.

 Hakem olayının gerçekleşmesinin ardından Müslümanlar gruplara ayrıldı. Bazı kesimler Hz. Ali'nin tarafını tutmaya başladılar. Hz. Ali'ye küfe mescidinde suikast düzenlendi. Bu olaysan sonra ise şehit oldu. Hz. Ali öldükten sonra dört halife dönemi de bitmiş oldu.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski